Dijous 26 de setembre, 19h. Seu Universitària La Vila Joiosa (edifici Vilamuseu)
La vida musical als regnes de Nàpols i València des del segle XV fins al XVIII
Joan carles gomis i morell
josep-david garrido i valls
El fet de programar en la dècima edició una formació provinent de la regió que conformava l’antic Regne de Nàpols, com ho és el grup Orfeo Futuro té una especial rellevància per als valencians, ja que aquell regne va estar vinculat als de la Corona d’Aragó des del segle XIII fins a ben entrat el segle XIX. La cort de Nàpols durant tots aquests segles no va deixar de ser un centre de moda irradiador no només a les corts vinculades, sinó a tota Europa. Aquesta conferència intenta aprofundir en el coneixement de les relacions entre Nàpols i València i la resta de territoris amb els que compartim idioma des del segle XV fins al XVIII.
joan carles gomis I morell
Joan Carles Gomis Corell és Catedràtic d'Història de la Música del Conservatori Superior de Música de Castelló (ISEACV). Professor Superior de Música pel Conservatori Superior de Música de València, llicenciat en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València i Doctor en Geografia i Història per la Universitat de València-Estudi General amb la tesi titulada “L'harmonia musical en la teoria arquitectònica de Leon Battista Alberti”. Catedràtic d’Història de la música; professors associat del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de València; ha estat professor del Màster en Estètica i Creativitat musical de la Universitat de València i del Màster en Didàctica de la Música de la Universitat Jaume I de Castelló. Les seues investigacions se centren en la relació entre la teoria de la música i la de l’arquitectura en el Renaixement, fonamentalment en Leon Battista Alberti, en la música i poesia valencianes de tradició trobadoresca i darrerament en les societats musicals i bandes valencianes. Sobre aquests temes ha publicat diversos articles científics en revistes com ara Ars Longa, Saitabi, Revista de Musicología, Scripta, eHumanista i Archivo de Arte Valenciano, a més de llibres monogràfics i participacions en llibres d’actes de congressos, assemblees i jornades d’estudis historicoartístics, en els quals intervé freqüentement, com ara el «Congrés d’Història de la música del País Valencià», el «VII Col·loqui Internacional Problemes i mètodes de la literatura catalana antiga: les confluències artístiques en la literatura barroca» (Universitat de Girona), el «Congreso Internacional Música y espacios sonoros en las instituciones civiles y eclesiásticas de la península Ibérica» i el «Congreso Microhistoria de la música española: sociedades y teatros (1830-1931)» (Universidad de Oviedo). Ha participat en projectes I+D, com ara «La protección de la música como bien cultural. Un estudio multidisciplinar» i «Imagen y Cultura», ambdós finançats per la Generalitat Valenciana.
jOSEP-DAVID GARRIDO I VALLS
Josep-David Garrido i Valls (Alacant, 1965) és medievalista, tant en el camp de la història com en el de la filologia (catalana i àrab), sense oblidar altres períodes històrics i en gran mesura la història de la cultura. Doctor en Història per la Universitat Autònoma de Barcelona, és un bon coneixedor de la historiografia medieval, com demostren l’edició de la Crònica de Sicília (Barcelona, 1997) i les seues contribucions en obres de referència com el Diccionari d’Historiografia Catalana (Barcelona, 2003) i l’Encyclopedia of the Medieval Chronicle (Leiden-Boston, 2010). És autor d’una extensa obra escrita, en què destaquen llibres com Jaume I i el Regne de Múrcia (Barcelona, 1997), La conquesta del sud valencià i Múrcia per Jaume II (Barcelona, 2002), La batalla d’Almansa (Barcelona, 2008), Vida i regnat de Martí I: L’últim rei del Casal de Barcelona (Barcelona, 2010), Ferran I «el d’Antequera», un rei de conveniència (València, 2011), obra que restà finalista del premi Joan Fuster d’Assaig dels XXXIX Premis Octubre (2010), Jaume II de Mallorca: Rei de les Balears i Pitiüses, comte català del nord (Barcelona, 2011), Ramon Berenguer IV (Barcelona, 2014), Al-Azraq: El cabdill andalusí que desafià Jaume I (Paiporta, 2015), L’estirp del Rei Llop: Els Banū Mardanīx, nissaga d’emirs de Xarc-alandalús (Paiporta, 2022), Terra de taifes: Els Països Catalans al segle XI (Barcelona, 2022), i la més recent, Terra de poetes (Paiporta, 2023), en què tradueix directament de l’àrab al català poemes dels autors valencianoàrabs Ibn al-Labbāna, Ibn Khafāja, Ibn az-Zaqqāq, Ar-Ruṣafī i Ibn al-Abbār.