top of page

Dijous 26 de setembre, 20:30h

orfeo futuro 
BURRASCHE E BIZZARRIE
Àries i simfonies del Nàpols barroc

orfeofuturo_stabat-mater.png

Carmela Osato, soprano

Giovanni Rota, violí I

Federico M. Valerio, violí II 

Gioacchino De Padova, viola da gamba 

Gabriele Natilla, arxillaüt i guitarra barroca

Giuseppe Petrella, tiorba i guitarra barroca

Silvia da Rosso, violone

Pierfrancesco Borrelli, clavicèmbal i direcció
 

PROGRAMA

Burrasche e bizzarrie
Àries i simfonies del Nàpols barroc 

Anònim/ R. Tiseo
Diverses bizzarrie sobre l’antidot a la taràntula


Alessandro Scarlatti (1660-1725)
Caldo sangue, ària d’Ismaele de l’oratori Il Sedecia, re di Gerusalemme

Nicola Matteis (1640/50 ca-1714)
Ària amorosa per a dos violins i baix

Diverses bizzarie sobre la vella sarabanda o ciaccona

Leonardo Vinci (1690-1730)
Son Regina e sono Amante, ària de l'òpera Didone abbandonata

Niccolò Jommelli (1714 - 1774)
Sonata V op. 1 en sol major per a dos violins i b.c.  
Spiritoso – Andante – Presto

Niccolò Jommelli
Ah non sai, bella Selene, ària de l'òpera Didone abbandonata (versió 1749)

Emanuele Barbella (1718 - 1777)
Tinna nonna, per prender sonno per a dos violins i b.c.

Giovan Battista Pergolesi (1710 - 1736) 
Splenda per voi sereno, ària de l'òpera Adriano in Siria

NOTES al PROGRAMA

​Per Gioacchino Da Padova

 

El fet de programar en la dècima edició una formació provinent de la regió que conformava l’antic Regne de Nàpols, com ho és el grup Orfeo Futuro té una especial rellevància per als valencians, ja que aquell regne va estar vinculat als de la Corona d’Aragó des del segle XIII fins a ben entrat el segle XIX. La cort de Nàpols durant tots aquests segles no va deixar de ser un centre de moda irradiador no només a les corts vinculades, sinó a tota Europa. L'edat d'or del teatre napolità en música abasta un llarguíssim període que va des de principis del segle XVII fins a gairebé finals del XVIII, des de les festes a ballo del Palazzo Vicereale fins a l'esplendor de l'òpera seriosa i els intermezzos còmics representats primer a el Teatre dei Fiorentini i San Bartolomeo i després al Teatre San Carlo inaugurat el 1737 amb Aquil·les in Sciro de Domenico Sarro. 
La música instrumental coetània també està impregnada d'un intens sabor teatral en què es barregen elements cultes i populars, virtuosisme i melodies cantables, improvisació i contrapunt. El ritme de la tarantel·la napolitana apareix en diferents parts d’un apassionant programa d'àries d'òpera, concerts i rareses amb instruments de corda acompanyats, com és habitual, pels «instruments fundacionals» descrits als tractats de l'època. 
Tots els instruments de l'època, tant monòdics com harmònics, s'ensenyaven ja al segle anterior als quatre orfenats/conservatoris napolitans en què es van formar i mostrar els compositors més grans del Regne, dels quals sentirem una exquisida selecció d’obres que ens oferirà la soprano Carmela Osato i el grup Orfeo Futuro sota la direcció de Pierfrancesco Borrelli.

ORFEO FUTURO

ORFEO FUTURO és un conjunt de geometria variable, de quartet a orquestra, reunint músics de diferents experiències internacionals al camp de la pràctica de la interpretació amb criteris històrics. El grup treballa en projectes inèdits i de gran abast creuant repertoris antics i contemporanis. Des de l’any 2010 fins avui, han realitzat centenars de concerts i diferents treballs discogràfics, també en col·laboració amb altres artistes i grups; l’any 2019 van produir De L'Infinito, amb música de Claudio Monteverdi i el compositor Gianvincenzo Cresta (1968) en col·laboració amb el prestigiós conjunt vocal Spirito di Lione, sota la direcció de Nicole Corti, que va debutar a la Biennal de Música de Venècia i després va realitzar una gira per Itàlia i França.
De nou amb el conjunt Spirito di Lione el 2021, van gravar la Missa In Illo Tempore de Claudio Monteverdi en un disc compacte per a Digressione Music. El conjunt de cambra Orfeo Futuro està dirigit per Pierfrancesco Borrelli i té en el seu haver la participació en els festivals internacionals més importants en el camp de la música antiga, a més de ser grup resident del Festival Anima Mea que se celebra anualment a Bari i altres ciutats de la Pulla.

bottom of page