La Vila del Joy 2024
10é Festival de Música Antiga
La Vila Joiosa, del 20 de setembre al 9 d'octubre 2024
Enguany celebrem el 10é aniversari del Festival de Música Antiga «La Vila del Joy». Molt feliços del fidel seguiment del públic que any rere any ha anat omplint els diferents espais destinats als concerts de grups que ens han fet viatjar per l’Edat Mitjana, tant cristiana com d’Al-Andalus, el ric Renaixement, els contrastos del Barroc, el llampant Classicisme i el primerenc Romanticisme de saló, tot interpretat amb criteris i instruments d’època. En la present edició l’Església de Santa Maria i l’Assumpció, edifici gòtic del segle XVI, serà l’escenari de cinc concerts de grups que es prodiguen en l’escena internacional de la música antiga, als que sumarem tres conferències al Vilamuseu en col·laboració amb la Seu Universitària a La Vila Joiosa de la Universitat d’Alacant, conferències en les que diferents especialistes ens parlaran del context històric dels diferents concerts del festival.
La inauguració del festival tindrà lloc el DIVENDRES 20 de setembre en la que sentirem un recital de la mezzosoprano catalana Marta Infante junt a l’orquestra barroca Vespres d’Arnadí, sota la direcció de Dani Espasa i Pere Saragossa. Aquest conjunt ens presentaran el programa Nel profondo cieco mondo composat per virtuoses obres del venecià Antonio Vivaldi i de Domènec Terradellas, un català qui a mitjans del segle XVIII, després de formar-se amb el mestre Francesc Valls, va completar la seua formació a Nàpols, on va estrenar oratoris i òperes, carrera que va seguir amb èxit als teatres de Roma, Venècia i Londres.
El DIJOUS 26 de setembre serà el torn del grup italià Orfeo Futuro, qui ens presentarà el programa Burrasche e Bizzarrie, programa representatiu de l'època daurada del teatre musical napolità, mostrant l'esplendor de l'òpera seriosa, els divertits interludis, la música instrumental impregnada d'un intens sabor teatral en el qual es barregen elements cultes i populars, virtuosisme i melodies cantables, improvisació i contrapunt a través dels grans compositors d’aquell Regne, com Scarlatti, Pergolesi, Vinci, Matteis o Jommelli. El mateix dia al VilaMuseu tindrà lloc la primera de les conferències que serà impartida pel Doctor en musicologia i catedràtic del Conservatori Superior de Música de Castelló Joan Carles Gomis Corell, qui ens parlarà de la relació musical entre els regnes de Nàpols i València durant els segles XV al XVIII.
El DIVENDRES 27 de setembre el mateix grup Orfeo Futuro interpretarà un programa dedicat a la música de Pàsqua del Regne de Nàpols al segle XVIII, descobrint-nos un recull d’autors injustament desconeguts com Gaetano Veneziano, Domenico Sarri i Pasquale Cafaro. Aquest programa porta per títol Stabat Mater i comptarà amb un conjunt encapçalat per la soprano Carmela Osato i la contralt Antonia Salzano, sota la direcció des de l’orgue de Pierfrancesco Borrelli, i comptaran amb una formació de dos violins, viola, viola da gamba, violone, guitarra barroca i tiorba.
El DIVENDRES 4 d’octubre ens arriba una proposta d’una de les més veus més autoritzades en la música medieval a nivell europeu, com és Paloma Gutiérrez del Arroyo González: Factum est silentium. El programa presentat pretén revisitar al públic l’Apocalipsi de Sant Joan a través de l’imaginari medieval, interpretant repertori provinent de manuscrits dels segles IX al XV conservats a biblioteques i arxius d’Austria, Alemanya, Suïssa, Polònia, França i Espanya. Paloma estarà acompanyada pel prestigiós arpista gallec Manuel Vilas Rodríguez i el multiinstrumenista valencià Efrén López. El dia anterior, DIJOUS 3 d’octubre, podrem assistir a la conferència que impartirà la mateixa Paloma Gutiérrez qui, a més d’especialitzada en música medieval és doctora en biofísica, ens parlarà del context del programa de concert.
En el concert de cloenda del festival, el DIMECRES 9 d'octubre, podrem escoltar al Cor de Cambra Ad Libitum, cor guanyador del Gran Premio Nacional de Canto Coral 2023, junt al grup renaixentista Lucentum XVI. En aquest concert ens presentaran Strela do dia, programa centrat en la presència femenina als cançoners des del segle XIII fins als nostres dies. El concert partirà d'una selecció de cantigues de Santa Maria d’Alfons el Savi i recorrerà diferents col·leccions de polifonia medieval, renaixentista i del primer barroc, amb obres d’excel·lents compositores com van ser Maddalena Casulana, Francesca Caccini i Barbara Strozzi. El salt des del segle XVII fins als nostres dies el farem amb una cantiga polifònica, o motet, de nova creació encarregada al compositor Pedro Salinas Robles. La seua obra está inspirada en Como gradecer ben-feito, cantiga que ens narra l'estada d'Alfons X a la ciutat de Requena l'agost de 1273 per trobar-se amb el nostre Jaume I. La cantiga ens explica com Alfons va emmalaltir greument i com la mare de Déu, miraculosament, el va sanar i lliurar de la mort. El DIMARTS 8 d’octubre podrem asistir a l’última de les conferències que serà impartida pel llicenciat en Història i arxiver municipal de Requena Ignacio Latorre Zacarés, qui ens parlarà del fets històrics narrats en la cantiga “Como gradecer ben feito”, i pel compositor Pedro Salinas com a autor del motet inspirat en aquella cantiga.